Blijf uit de greep van zombiebedrijven

| Anaïs Walraven

De bankencrisis van 2007 deed het aantal niet-levensvatbare bedrijven, oftewel zombiebedrijven, oplopen van 6 tot 9 procent in België. Ons land telde toen al een ontzettend hoog aantal zombiebedrijven, bedrijven die niet failliet zijn maar ook niet levensvatbaar. De coronacrisis heeft deze situatie alleen maar erger gemaakt. Wie zakendoet met deze bedrijven, loopt immers het risico om mee ten onder te gaan. Dat voorkom je door snel en doortastend op te treden bij wanbetaling.

Het domino-effect van faillissementen door zombiebedrijven

Is er een significant verschil tussen 2019 en het voorbije jaar? Eigenlijk had het aantal falingen in 2020 108 procent hoger moeten liggen dan het jaar ervoor. Dit kunnen we berekenen op basis van het aantal faillissementen en de economische groei. Dat is meer dan een verdubbeling. Nu de faillissementsprocedures tijdelijk uitgesteld worden door de financiële overheidshulp en respijtmaatregelen, worden heel wat zombiebedrijven kunstmatig in leven gehouden. Het aantal ondernemingen dat op intensive care ligt, is zorgwekkend hoog. Eenmaal de coronamaatregelen aflopen, is dit nefast voor onze economie.

Financieel zieke bedrijven zijn al even geen marginaal fenomeen meer. Hoeveel bedrijven het einde van 2021 niet zullen halen, is moeilijk te voorspellen. We rijden in de mist. Als je niet wil botsen tegen een berg onbetaalde facturen, kan je maar beter goede voorzorgen nemen. Je wil de toekomst van jouw onderneming namelijk beschermen en dat kan alleen wanneer je onderneming financieel gezond is. Onbetaalde facturen zijn één van de grootste gevaren, die je bedrijf tot aan of zelfs over de rand van de afgrond kunnen brengen.

 

De financiële strop van 2021

Daarom herhalen we de gouden regel nogmaals: onderneem meteen actie wanneer je geconfronteerd wordt met een onbetaalde factuur. Word niet laks omwille van een goedbedoelde, maar te grote meelevendheid. Nu de financiële gezondheid van ondernemingen moeilijker geanalyseerd kan worden door de steunmaatregelen, is het belangrijk om na jouw betaaltermijn meteen aan te dringen op betaling. Wanneer je een betalingsherinnering stuurt op vriendelijke en positieve toon, zal dit je reputatie en klantenrelatie ook niet in het gevaar brengen.

Onderneem dus tijdig actie! Eenmaal de financiële heropleving start, zijn al je zorgen immers nog niet van de baan. De coronacrisis zou wel eens een heel wrange nasmaak kunnen hebben. Zo zullen er heel wat cadeaubonnen, die aangekocht werden tijdens de lockdown als ondersteuning van ondernemingen, verzilverd worden. Dit geeft dus geen nieuwe omzet. Daarnaast zal wie uitstel van betaling van de RSZ aanvroeg in 2020, dit jaar het dubbele moeten neertellen. Ook zullen heel wat andere onbetaalde facturen dit jaar ingevorderd moeten worden. Vooral dit jaar zullen heel wat ondernemers de financiële strop voelen. Aangezien de RSZ voorrang heeft op andere schuldeisers én die schuldeisers waarschijnlijk talrijk zijn, wordt de kans op een succesvolle invordering klein. Kortom, er zijn weinig zekerheden. Zorg er daarom voor dat je facturen niet onbetaald blijven. Wees kordaat, maar ook vriendelijk.

 

Bespreek schulden tijdig en zoek samen een oplossing

Wacht niet om je klanten met onbetaalde facturen te contacteren. Onze ervaring leert dat wie contact zoekt op een begripvolle manier, eerst wordt betaald. Stelt je klant een afbetalingsplan voor, kijk dan goed naar de voorwaarden en volg de afbetalingstermijnen goed op. Maar durf ook tijdig een derde partij in te schakelen, die voor jouw onderneming onbetaalde en niet-betwiste B2B-facturen int. Kies resoluut voor een invorderingsexpert die actie onderneemt met respect voor jouw reputatie en klantenrelatie.

 

Kortom, doe een beroep op de ervaring en expertise van Go Solid. Zo kun je snel en kosteloos het volledige factuurbedrag van jouw onbetwiste facturen recupereren zonder tussenkomst van een rechtbank. Handig toch?

Hulp nodig met jouw onbetaalde facturen? Contacteer ons via b2b@go-solid.be of het gratis nummer 0800 237 39. Wij helpen je verder met professioneel advies.